saraislandshastar.blogg.se

Turridning

Publicerad 2015-10-24 12:32:00 i Allmänt,

Turridning är ett vanligt inslag hos många islandshästföretag; även jag är turledare då och då.
Här är ett inlägg för turledaren vad man bör tänka på.
 
1. Hästarnas välmående. Utan hästar inga turer.. Viktigt är att hitta bra hästar, hästar som tryggt går med i ledet, har mjuka gångarter, hållbara hästar med starka ben och bra rygg och hästar som TRIVS med sitt jobb. Hästarna måste klara av att ha olika ryttare på ryggen varje gång. Våra hästar tycker jag känns mer positiva under turerna och verkar tycka att det är roligt att följa med ut med kunderna och det är jätte viktigt!
 
2. Kunderna är viktiga och går i första handr. Har man ont i huvudet, är irreterad på annat, dåligt morgonhumör eller vad det nu kan vara så får man lägga dem tankarna åt sidan och bre på ett leende från att kunderna anländer tills de åker hem. Turridning ska vara en upplevelse för kunden och en service. Du bör alltså vara serviceinriktad.
 
3. För att ge en trevlig upplevelse behöver det bli rätt matchning mellan häst och ryttare. Jag låter alltid kunderna rida runt i paddocken och känna på hästarna innan dels för att de nervösa kunderna ska börja slappna av och för att se om häst och ryttare passar. Hästarna ska också ha det bra och det får dem om man kan få ryttaren att lita på och slappna av på sin häst.
 
Innan utdelning av hästar tar jag även reda på ridvana hos ryttarna. Jag frågar ALDRIG "Vilka har ridvana?" för det kundens uppfattning av "ridvana" stämmer sällan överens med min. Vissa säger sig ha stor vana och sen kommer de fram att de ridit på tur 5 gånger... och någon annan är blyg och säger sig vara nybörjare men är själva verket hyfsat duktig och balanserad ryttare. När jag vill ta reda på hur ridkunniga kunderna är brukar jag istället fråga: Hur mycket har ni ridit? och på så sätt får jag fram kundens faktiska erfarenhet av hästar; om det ridit 5 gånger på turridning eller 5år på ridskola...
 
4. Hitta bra ridvägar och gärna olika vägar för varje tur för att hästarna INTE ska lära sig "här galopperar vi".. då brukar man få problem när man kommer med ovana som helst vill skritta och möjligtvis tölta ;)
 
5. Som turledare är det viktigt att man själv också har det bra. Ha gärna en eller två "egna" ledarhästar som du kan lita på och som är "sköna" att rida långt på. Har man själv en okomplierad häst är det lättare att lägga mer fokus på kunden och göra ett bra jobb. Sadel (trosor/kalsonger och byxor) är viktig att den passar dig också för att man ska fixa långa turer kanske fler dagar i veckan. Ridsår är inte roligt när man har en 3h tur bokad nästa dag!
 
6. SÄKERHET är absolut viktigast! Säkert blir det om man ger rätt häst till rätt ryttare, rider inte fortare än vad kunderna klarar av, hellre lite för försiktigt än fullt ös och risk för sken eller avramlingar. DU måste lära känna hästarna och kunna SE när något är "pågång". Att som turledare kunna förutse möjliga olyckor är jätte viktigt. Många gånger är det ovana ryttare och även om ryttaren säger att det är OK så är det inte alltid det. Så lär känna dina hästar och rid på den nivån så att alla klarar av turen.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela